3 mituri despre idependența financiară, demontate

2021 a venit cu speranță și optimism după 12 luni care au testat din plin scoarța fiecăruia din noi. E momentul să ne gândim la ce am realizat până acum și la schimbările pe care le putem face pentru un viitor mai bun. Pentru unii, termenul de ”independență financiară” înseamnă, mai degrabă, un vis pipăit; un lucru irealizabil sau o situație la care trebuie să ne gândim mai târziu. Ei bine, pentru mulți cursanți care ne-au trecut pragul, acest vis aparent capricios a devenit realitate. Tot aici ei au înțeles că există mituri și concepții greșite despre independența financiară. 

Mitul #1: Trebuie să fii liber de datorii pentru a obține independența financiară

Dacă ai datorii la bancă, iar scopul tău este să obții independența financiară, te vei gândi că singura modalitate de a atinge acest lucru este să scapi în totalitate de datorii. Încearcă să privești altfel lucrurile și gândește-te că libertatea financiară nu este neapărat un număr. Este ideea că poți face orice vrei, oricând vrei, cu ceea ce ai. Dacă ai o datorie de 1000 de lei pe lună, dar ai surse de venit care îți aduc 3000 lei pe lună, tot câștigi 2000 de lei pe lună. Și dacă reușești să te descurci  lunar cu suma asta, atunci atunci ghici ce? Ești liber din punct de vedere financiar! 

Mulți consideră că a avea datorii este un lucru îngrozitor. Însă, există datorii performante și datorii neperformante. Datoriile performante, de exemplu, pot fi considerate investiții care te pot ajuta să îți crești fluxul de numerar. Achitarea integrală a datoriilor îți poate aduce un beneficiu mental imens. Cu toate acestea, încearcă să mergi pe o cale echilibrată. Folosește-ți datoriile ca instrument pentru a-ți atinge scopurile. În cazul în care acestea îți creează un disconfort, ar fi mai bine să scapi de ele cât mai curând posibil.  

Mitul #2: Sunt prea tânăr pentru a mă gândi la independența financiară

Te-ai specializat într-un domeniu și nu ai făcut-o peste noapte. Ai petrecut ani de zile pregătindu-te pentru a ajunge la punctul în care te afli acum. Ți-ai stabilit obiective, ai muncit, ai fost perseverent, ai sărbătorit micile victorii și iată că ai ajuns aici. Același lucru se poate spune și despre independența financiară. Nu este în niciun caz un succes peste noapte! Oricine îți spune altceva, încearcă să îți vândă ceva.

Independența financiară începe acolo unde îți faci o evaluare a situației tale financiare, stabilești ce îți dorești și acționezi pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Cu cât începi să te gândești mai devreme la acest lucru, cu atât mai rapid îți vei atinge acest obiectiv. Chiar vrei să aștepți până când independența financiară va deveni o necesitate pentru tine? Dacă vrei să ajungi pe o linie de plutire și să îți asiguri un viitor mai bun, merită să te gândești la asta de pe acum. 

Mitul #3: Trebuie să ajungi să te pensionezi pentru a te bucura de avantajele libertății financiare

Pentru foarte multe persoane, ideea de pensionare îi duce cu gândul la libertatea de a face ce vor cu timpul și banii lor. Dar la fel de bine apare şi convingerea că odată cu vârsta de pensionare apar şi bolile şi banii sunt chiar mai puţini şi nu le ajung. Şi au dreptate. Pentru că banii pe care urmează să îi primească reprezintă aproximativ 40% din salariul pe care l-au avut în cursul vieţii. Viața înseamnă mai mult decât să muncești până la bătrânețe cu gândul că abia atunci vei ajunge să trăiești bine. 

Planificându-ți mai devreme libertatea financiară, reușești să te bucuri de multe oportunități pe care viața ți le oferă. Dacă încă nu ai început să te gândești la asta, atunci nu există un moment mai potrivit ca acum. Și nu trebuie să ai totul în ordine perfectă pentru a face primul pas. În speranța că te-am ajutat să devii puţin mai conştient și să investești în tine pentru o viață mai bună, îți dorim un an cu multe realizări și împliniri!