Agonia eșecului versus emoția triumfului

"Formează-ți și întipărește-ți permanent în minte imaginea ta ca învingător. Păstrează această imagine cu tenacitate și nu o lăsa să se estompeze vreodată. Mintea ta va căuta modalități să dezvolte acea imagine." (Alan Cohen)

Cheia triumfului se află în concentrarea asupra propriilor realizări și în respectul pentru tine însuți. Este ușor să insiști asupra unui eșec, asupra faptului că nu poți să fii un câștigător. Alții abia așteaptă să te audă că spui asta și să atragă atenția asupra pierderilor tale. Însă, perspectivele tale se pot schimba atunci când începi să contemplezi asupra victoriilor pe care le-ai avut până acum. Ce ar fi să faci  o listă a realizărilor tale de până acum? În orice moment în care ești copleșit de disperare sau tristețe, revizuiește această listă și gândește-te că poți reuși din nou.

Îți poți construi încrederea în sine dacă ești gata să abordezi noi experiențe și să îți asumi riscuri. În felul ăsta devii deschis noilor oportunități și îți amplifici sentimentul stimei de sine. Există oameni care nu-și asumă niciodată riscuri. Ei merg întotdeauna la sigur și, cel mai probabil, sunt mediocri executanți. Ei evită agonia eșecului și, cel mai probabil, nu vor cunoaște niciodată emoția triumfului.

Fără riscuri nu există posibilități de câștig. Prin asumarea riscurilor îți demonstrezi ție și celor din jur că ești încrezător în propriile abilități și cunoștințe.

Cu toții avem eșecuri. Acesta se manifestă prin trăiri profunde care nu trec ușor și ne marchează viețile. Însă el ne oferă, totodată, timp de introspecție și analiză. Eșecul este și el o lecție, din el înveți cel mai bine despre oameni și comportamentele lor. Eșecul nu este altceva decât educație. Nimic altceva decât un prim pas spre un viitor mai bun.